top of page
Yazarın fotoğrafıProjeler Direktörlüğü

ROBOTİK CERRAHİ NEDİR?


Robotik cerrahi veya daha açıklayıcı söylemek gerekirse robot yardımlı cerrahi, küçük deliklerden bazı ameliyatların gerçekleştirilmesi şeklinde tanımlayabiliriz.


Robotik cerrahi, Minimal invaziv cerrahinin yeni adımı olarak, hem hastalara hem de cerraha sayısız kolaylık sağlamaktadır. El bileğini kendine model alan alet, ince yapısı sayesinde ulaşılması zor noktalarda ameliyatı kolaylaştırmaktadır. Böylece klasik ameliyatlarda olduğu gibi derin kesikler açılmadan, daha az yara, daha az kan kaybı, daha az enfeksiyon gibi avantajlar sağlar..

Tarihinden bahsedecek olursak; İlk olarak astronotların sağlık gereksinimlerini karşılamak için geliştirilmiştir. Akabinde harp cerrahisinde de uzaktan ameliyatların yapılması planlanmıştır. Robotik cerrahi ile dünya genelinde yaklaşık 20 yıldır, ülkemizde de 10 yıldır ameliyatlar yapılmaktadır.



NASIL ÇALIŞIR?

ROBOT ismi size ilgi çekici görünüyor olabilir fakat genel kanının aksine ameliyatı ROBOT değil yine bir CERRAH yapmaktadır . Robotik cerrahi cerrah konsolu, hasta konsolu ve görüntü kulesi olmak üzere 3 ana bölümden oluşur. Cerrah konsolundan komutlar hasta konsolunda bulunan robota aktarılır.

Sizlere adım adım işleyişinden bahsederek daha iyi açıklayabilirim.

Robota steril olarak özel bir kılıf giydirilir. Karın duvarından, yapılacak ameliyata göre kesiler yapılarak trokar adı verilen el aletlerinin rahatlıkla karın içerisine girmesini ve hareket etmesini sağlayan aletler girilir. Yapılacak ameliyata göre uygun trokardan 3 boyutlu görüntüleme sistemi girilir. Görüntüleme cihazı robot kontrollü olduğu için titreme yapmaz ve cerrah, gerçeğe oldukça yakın üç boyutlu bir görüşe sahip olur. Optik sistem yüksek çözünürlüklü ve görüntü fiber optik kameralar ile aktarıldığından dolayı görüntü yaklaştırılsa da görüntü kaybı olmaz. Cerrah dar alanlarda ve derinliklerde normal görüş alanından daha iyi görüntüleri sağlayabilir. Ardından diğer trokarlardan yapılacak cerrahide gerekli olan el aletleri girilir. El aletleri ile robotik konsol bağlantısı sağlanır. Cerrah, cerrah konsoluna oturarak el hareketleri ile robotik konsol hareketlerini yönetir.

720 derecelik dönüş açısına sahip olan robotik kollar, insan elinin yapması mümkün olmayan hareketlerin kolaylıkla yapılabilmesine imkan tanır. Cerrahın ellerindeki küçük titremeler, robot kontrolünde olan cerrahi gereçlere yansımaz. Böylece cerrahide yaşanabilen hata payı mümkün olan en düşük seviyeye indirilir.

Bu kadar mükemmel bir teknolojinin gelecekte geliştirilerek, yapay zeka ile de bütünleşerek daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum.

Hatta artık cerrahlar değil, gerçekten robotlar ameliyat yapar ve robotik cerrahi ; cerrah robotlara dönüşür…

Peki ya sizce?..


SUDE APAYDIN


91 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page